
ā
Unilever start bouw zeepfabriek op Cuba
Unilever is op Cuba begonnen met de bouw van een zeep- en shampoofabriek, ten westen van Havana. De fabriek komt in een speciale bedrijvenzone voor buitenlandse investeringen en innovatie, genaamd Mariel. Het complex moet in 2018 gereed zijn en kost $ 35 mln.
De plannen voor de fabriek werden al in januari bekendgemaakt, tijdens een Nederlandse handelsmissie naar Cuba. Het gaat om een joint venture met het Cubaanse Intersuchel. In het complex worden straks Omo, Rexona, Lux en andere merken geproduceerd. Cuba hoopt met de fabriek minder afhankelijk te worden van de import van fabricaten en banen te creëren, terwijl Unilever zijn positie op het eiland kan versterken.
ā
Toestemming
Unilever was in de jaren ’90 een van de eerste westerse bedrijven die toestemming kregen om een onderneming te starten op Cuba, na de val van de Sovjet-Unie. In 2012 verliet het Brits-Nederlandse concern het eiland, vanwege een dispuut over joint ventures. Op dat moment eiste de Cubaanse overheid een meerderheidsbelang in joint ventures met buitenlandse bedrijven. Inmiddels is zij daarop teruggekomen. Unilever bezit 60% van de aandelen in de joint venture met Intersuchel.
ā
bron: https://fd.nl/economie-politiek/1174509/unilever-start-bouw-fabriek-in-cuba
Commentaar:
Unliver speelt in op het feit dat de relatie met het Westen en Cuba verbetert. Het embargo dat van kracht is sinds 1962 is in de afgelopen jaren enorm afgezwakt. Door het embargo waren er nauwelijks multinationals actief in het land. De verbeterde politieke situatie leidt tot een open markt waarbij hier veel kansen liggen voor het bedrijfsleven. De keuze om een fabriek in Cuba optezetten brengt voor Unilever ongetwijfeld nog vele andere voordelen op zoals, lagere lonenkosten die in Cuba zijn en de ligging zorgt ervoor dat Unilever de markten in Noord- en Midden Amerika beter kan bedienen.
ā
ā
Bron: http://www.telegraaf.nl/buitenland/26893973/__VS_zwijgen_bij_VN_over_Cuba-embargo__.html