
Opdracht 5.1 Groeimanagement
ā
tabel 5.3
Op eigen kracht Door samenwerking Door overname
Penetratie Route 1.1 Route 2.1 Route 3.1
Markt- Route 1.2 Route 2.2 Route 3.2
ontwikkeling
Product- Route 1.3 Route 2.3 Route 3.3
ontwikkeling
Diversificatie Route 1.4 Route 2.4 Route 3.4
Verticale- Route 1.5 Route 2.5 Route 3.5
integratie
ā
ā
Penetratie
Bij marktpenetratie is er sprake van het streven naar groei door omzetverhoging met het huidige assortiment op de huidige markten. Om dit te kunnen realiseren is een stevige concurrentiestrategie nodig. Unilever heeft zoals we eerder gezien hebben een aantal grote concurrenten. Uit artikelen en bronnen is op te maken dat als het gaat om marktpenetratie Unilever zowel op eigen kracht als door overnames aan marktpenetratie doet. Op eigen kracht kunnen we vooral kijken naar de bekendheid van de huidige producten zoals Rexona, Axe en Dove. Maar enige tijd geleden heeft Unilever Living Proof toegevoegd aan haar assortiment met haarverzorging, waaruit blijkt dat zij ook Route 3.1 nemen om te markt te penetreren.
Marktontwikkeling & Productontwikkeling
Unilever doet zowel de marktontwikkeling en de productontwikkeling op eigen kracht. Dit kan zij doen dankzij haar 6000 wetenschappers verspreid over 92 locaties wereldwijd. Op die locaties word continue gekeken naar verbeteringsmogelijkheden voor haar producten en mogelijkheden voor markten. Een concreet voorbeeld van productontwikkeling zijn de compactere deodorantverpakkingen van Rexona en Axe.
Diversificatie
Het betreden van een nieuwe markt met een nieuw product doet Unilever niet snel. Het nieuwe partnership met de Europese Vegetarische Unie komt het dichts hierbij in de buurt, omdat het voor Unilever een nieuwe markt is en zij in samenwerking met de EVU producten hierbij gaan ontwikkelen. Vandaar dat hier gekozen is voor de route van samenwerking
Verticale integratie
Bij verticale integratie is er sprake van een verkorting van de bedrijfskolom. Wanneer Unilever bijvoorbeeld twee shampoomerken overneemt word de bedrijfskolom hier ingekort en is er dus sprake van een verticale integratie. Er is ook sprake van een overname dus is er gekozen voor route 3.5.
ā
ā
ā
Elke route heeft zijn eigen voor- en nadelen, kansen en bedreigingen.
Alles op eigen kracht doen kost veel geld en tijd, maar Unilever heeft een groot RD team waardoor zij de risico’s enigszins mee kunnen inperken. Een voordeel is dat alle winst naar Unilever gaat, maar als het misgaat of een planning loopt langer dan de bedoeling was is het ook Unilever die dit alleen moet oplossen. Een hindernis als deze kan worden voorkomen door het reserveren van budgetten gericht op de penetratie, marktontwikkeling, productontwikkeling, diversificatie en verticale integratie.
Samenwerken kan voordelig zijn, omdat lasten worden gedeeld maar ook de baten worden gedeeld waardoor er misschien minder winst gemaakt kan worden dan wanneer alles op eigen kracht gedaan wordt. Bij samenwerken is er ook altijd een dreiging/risico of de andere partij zijn afspraken wel tijdig nakomt. Tijd kost immers geld en bij een multinational als Unilever zal dit dan ook niet om kleine bedragen gaan. Unilever zou zich deels kunnen indekken tegen dergelijke dreigingen door goede contracten op te stellen met duidelijke afspraken, termijnen en consequenties. Maar als een partij failliet word verklaard dan is Unilever verder van huis, maar wij geloven dat ook hier Unilever wel weer boven op kan komen. Misschien met een daling in de aandelen en een paar zware maanden maar een te groot risico zal het bedrijf niet nemen.
Overnames zijn ook risicovol. Een bedreiging kan zijn dat het bedrijf dat word overgenomen er op papier beter uitzag dan het daadwerkelijk is. Hierdoor kan Unilever een verlies lijden. Maar een voordeel van een overname, met name van een succesvol en bekend bedrijf, is dat zij niet vanaf 0 hoeven te beginnen met het opbouwen van de naamsbekendheid en zal de investering in een overname redelijk snel zijn terugverdiend.