


Met behulp van het commercieel risico wordt berekend wat de kans is dat de werkelijke omzet afwijkt van de verwachte omzet. Dit wordt verder onderverdeeld in een prijsrisico en een afzetrisico. Hieronder wordt toegelicht hoe Unilever zijn commercieel risico berekend. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het gemiddelde, de standaarddeviatie en de variatiecoëfficiënt van de omzet van het afgelopen 10 jaar.
Commerciële risico
Unilever heeft een variatiecoëfficiënt van 0,11. Dit houdt in dat de omzet van Unilever per jaar met 11% kan afwijken van de gemiddelde omzet. Hiermee kun je stellen dat Unilever een stabiele onderneming is, omdat 11% geen hoge waarde is.
ā
ā
ā
ā
Unilever meet de prestaties in euro’s en de jaarrekeningen zijn ook in euro’s opgesteld. Terwijl Unilever zakendoet in vele vreemde valuta’s. Hierdoor bestaat er een risico met het omrekenen naar euro’s. Als onderneming ben je afhankelijk van de wisselkoersschommelingen die zich op doen in de valutamarkt. Unilever probeert dan ook dit risico zo klein mogelijk te houden door het afsluiten van leningen met de lokale valuta. Unilever heeft daarnaast een valutabeleid waarbij gebruikt wordt gemaakt van valutatermijncontracten. Deze worden zelf opgesteld in de regio’s waarvoor dat nodig is.