
In de tabel hiernaast is de winst per aandeel van Unilever te zien vanaf 2011 t/m 2015. Wat meteen duidelijk naar voren komt is dat de wpa ten opzichte van 2011 sterk gegroeid is. Van €1,51 naar €1,73. Anderzijds is de stijgende trend vanaf 2011 t/m 2014 opgehouden.
ā
ā
ā
ā
Gekeken naar de solvabiliteit van Unilever en Nestlé is duidelijk te zien dat Unilever een betere positie heeft. In 2015 staat de sovabiliteit van Unilever op 29,52% en van Nestlé op 50,28%. Dit houdt in dat Unilever aan zowel kort lopende als lang lopende schulden sneller kan voldoen.
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
Het totale risico kan worden gemeten door de REV en de winst/koersverhouding. Hoe hoger de REV is hoe winstgevender het bedrijf is. De winst/koersverhouding geeft aan hoeveel beleggers bereid zijn voor de aandelen te betalen. Hieronder een overzicht wat deze verhouding precies aangeeft.
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
In de bovenstaande tabel is te zien dat de REV winstgevendheid van Unilever gedaald is ten opzichte van het voorafgaande jaar. Echter over de langere termijn gekeken ligt de rentabiliteit van het eigen vermogen nog steeds boven het gemiddelde. In de onderstaande tabel is te zien dat de variatiecoëfficiënt gedaald is ten opzichte van de voorafgaande periode. Dit houdt dus in dat de REV van Unilever erg stabiel is. Dit geeft een aandeelhouder meer zekerheid over de aandelen van Unilever.
ā
ā
ā
Tot slot is het van belang voor het belleginsadvies om te kijen naar het totaal paatje wat betreft de risico´s. In de onderstaande tabel zijn alle risico´s van Unilever in kaart gebracht over twee verschillende periodes. Er komt duidelijk naar voren dat Unilever sterke vooruitgang heeft geboekt omtrent risicobeheersing. Unilever heeft gezorgd voor goede vermindering van de risico´s wat het aantrekkelijker maakt om te investeren in Unilever.
ā
Het beleggingsadvies waarvoor gekozen is op de korte termijn is de HOLD-strategie. Naar aanleiding van de stabiele positie van Unilever in de markt en de vermindering van de verschillende risico´s. De aandelen van Unilever leveren op dit moment een stabiel dividend op wat het erg aantrekkelijk maakt om de aandelen te behouden. Daarnaast is aan de verschillende variatiecoëffieciënten te zien dat er geen tot weinig onverwachtse veranderingen van de koers tot stand zullen komen.
ā
Op de lange termijn wordt ook een HOLD-strategie aangeraden. Dit vooral vanwege het feit dat het rendement van de aandelen nu erg stabiel is en dus niet hoger dan normaal. Dit maakt het minder aantrekkelijk om een SELL-strategie toe te passen. Aleen bij onverwachte hoge vraag is het voor deze aandelen rendabel om een SELL-strategie toe te passen of wanneer een sterke daling wordt verwacht. Momenteel ziet het er niet naar uit dat de aandelen van Unilever onverwachtse bewegingen zullen maken.
ā





