
Het financiële risico wordt ook wel gezien als het risico op onverwachte veranderingen in de toekomstige financiële lasten. Om het risico op negatieve invloeden te beperken worden hiervoor verschillende financiële instrumenten gebruikt. In de onderstaande tabel is de financiële last van Unilever te zien per jaar.
ā
Resultatenrekening Unilever
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
Om het inzichtelijk te maken hoe Unilever door de jaren heen is omgegaan met het financiële risico wordt een instrument gebruikt. Dit instrument heet de variatiecoëfficiënt. Met behulp van dit instrument wordt inzichtelijk hoeveel de financiële risico’s jaarlijks kunnen afwijken van het gemiddelde. In onderstaande tabel is de variatiecoëfficiënt berekent en ook zijn de standaarddeviatie en gemiddelde verwerkt.
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
ā
Duidelijk is dat de gemiddelde financiële lasten voor Unilever gedaald zijn. Daarnaast is aan de hand van de variatiecoëfficiënt goed te zien dat ook het financiële risico gedaald is. Waar het bedrijf is rekening moest houden met een afwijking van 6% is dat gedaald naar 3%.
Vervolgens wordt gekeken naar het interestdekkingsgetal en het verloop hiervan. Om dit te berekenen moeten voor Unilever de totale rentelasten gedeeld worden door de winst voor rente en belastingen. In onderstaande grafiek en tabel is het verloop van het interestdekkingsgetal uitgerekend. Het is duidelijk te zien dat het interestdekkingsgetal is gestegen ten opzichte van het afgelopen jaar. Zolang het getal boven de 2% blijft is het voor Unilever geen probleem en kan prima voldaan worden aan de rentelasten.
ā
ā
ā
ā



