
Conclusie
Het Unilever-concern is in 1930 ontstaan uit het samengaan van het Engelse bedrijf Lever Brothers Limited en het Nederlandse bedrijf Margarine Unie. De organisatie wordt geleid door twee moedermaatschappijen, Unilever NV te Rotterdam en Unilever PLC te Londen, die onderling verbonden zijn door overeenkomsten die onder meer tot gevolg hebben dat de dividenden op de gewone aandelen NV en PLC volgens een vaste berekeningswijze aan elkaar gelijk zijn. Beide ondernemingen worden geleid door identieke raden van bestuur.
De activiteiten zijn vanaf januari 2001 verdeeld in twee wereldwijde divisies: Voedingsmiddelen en Huishoudelijke & Persoonlijke Verzorging. De activiteiten van de twee divisies zijn ondergebracht in regionale groepen, met uitzondering van de divisie Voedingsmiddelen van Unilever Foodsolutions en Luxe Parfums voor de divisie Huishoudelijke & Persoonlijke Verzorging. Unilever maakt sinds 1983 deel uit van de AEX. De divisie Voedingsmiddelen is onderverdeeld in vier categorieën: Culinaire Producten en Dressings, Spreads en Bak- & Braadproducten, Dranken en IJs en Diepvriesproducten. Het onderdeel Unilever Foodsolutions (foodservicebedrijf met oplossingen voor professionele koks en cateraars) behoort eveneens tot de divisie Voedingsmiddelen. De divisie Huishoudelijke & Persoonlijke Verzorging is onderverdeeld in twee categorieën: Huishoudelijke Verzorging en Persoonlijke Verzorging. Onder leiding van de in 2008 aangetreden topman Paul Polman timmert Unilever de laatste jaren aan de weg met een nieuwe strategie: nieuwe producten op de markt brengen in meerdere landen in combinatie met kostenbesparingen en margeverbeteringen.
Tijdens dit onderzoek hebben we meerdere facetten van Unilever bekeken en vergeleken met de concurrent Nestlé. Hierdoor hebben we een veel beter beeld gekregen over wat Unilever nu precies doet op financieel gebied. Dit hebben we gedaan door te kijken naar de jaarverslagen. Wat hieruit opviel is dat het sinds de crisis een redelijk stabiele organisatie is. Maar ook vooral heel gezond. Er zijn weinig schommelingen te zien binnen de jaarcijfers. Deze conclusie kan onderbouwd worden door te kijken naar de financiële kengetallen. Zoals hiervoor al genoemd zijn deze erg stabiel gebleken. Toch is er wel een jaarlijkse groei te zien, dit toont aan dat Unilever een steeds grotere positie binnen de markt verkrijgt.
Ook op de beurs doet Unilever het een stuk beter dan een aantal jaar hiervoor. Dit jaar zijn ze geopend met ongeveer 38 euro per aandeel en hebben dit jaar afgesloten met 39 euro per aandeel. Er waren wel een aantal schommelingen te zien maar dit waren geen extremen. Als het vergeleken wordt met 2012 dan begonnen ze dat jaar met een waarde ongeveer 26 euro per aandeel.
In dit onderzoek is ook een beleggingsadvies gegeven. Op basis van de jaarverslagen en het nieuws rondom Unilever is er gekozen voor een HOLD-strategie. Dit advies is uitgebracht omdat de verwachting is dat Unilever een stabiele organisatie is die jaarlijkse groei heeft.